Voorgaande publieksdagen

       engels lumc logo blauw engels jpg 768

Publiekssymposium 2014


Human Potential - Optimaliseer Jezelf, Train je Hersenen

Dit symposium werd op vrijdag 26 september 2014 georganiseerd door het LIBC in samenwerking met de Gemeente Leiden in de Leidse Stadsgehoorzaal.

Mensen streven over het algemeen naar het verbeteren en optimaliseren van hun gedrag. Tijdens dit symposium werden manieren en methoden besproken om geestelijke en lichamelijke gezondheid te behouden en/of te herwinnen. 

poster kleinDe volgende vragen werden beantwoord:

Hoe kunnen wij vitaal oud worden?
Hebben placebo's toch effect op onze hersenen?
Wat doen emoties met onze hersenen?
Heeft training effect op het verslaafde brein?
Kun je je angst altijd overwinnen?
Wat is de relatie tussen ons brein en het immuunsysteem?
Hoe kunnen wij creatiever worden?
Kunnen hersenimplantaten verloren hersenfuncties herstellen?

youtube

 

Lezingen:

 • Oud worden zonder het te zijn.
  De eerste mens die 135 wordt is nu al geboren. Wat betekent dat voor onze hersenen en wat betekent dat voor onze kinderen? Beseft een 70-jarige dat hij nog maar net 'komt kijken'?
  Prof.dr. Rudi G.J. Westendorp (1959) studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden, waar hij ook werd opgeleid tot internist. Hij specialiseerde zich in de epidemiologie en intensive care. Sedert zijn benoeming tot hoogleraar Interne geneeskunde, in het bijzonder verouderingsonderzoek (2000), focust hij zich op verouderingsgeneeskunde en combineert hij beide expertisegebieden in de zoektocht naar begrip van leeftijdgerelateerde aandoeningen en gezond oud worden. Van 2005-2012 was hij hoofd van de afdeling Ouderengeneeskunde waar het onderzoek zich richt op ouderen en multimorbiditeit. Hij is oprichter en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, waar pioniers worden opgeleid in het toepassen van excellente en innovatieve zorg om de kwaliteit van leven van ouderen te bevorderen. Tevens is hij schrijver van het boek 'Oud worden zonder het te zijn'.
 • Moeten we altijd beter zijn dan ooit?
  Prof.dr. Bas Haring probeert op een frisse en toegankelijke manier wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat het begrijpelijk wordt voor iedereen, via boeken, columns, lezingen en TV. Aan Universiteit Leiden is hij bijzonder hoogleraar "publiek begrip van wetenschap" en oprichter van het masterprogramma "media technology" voor creatieve wetenschap.
 • Van een verslaafd brein naar een 'afgekickt brein'? Angsten, verslavingen en andere problemen worden gewoonlijk aangepakt met medicijnen en praatsessies. Kunnen door gerichte mentale oefeningen (training) de hersenprocessen die voor problemen zorgen direct worden beïnvloed? Naast de nieuwste psychologische en neurowetenschappelijke inzichten zullen ook praktische tips om met alledaagse angsten, verleidingen en andere problemen om te gaan, worden besproken. 
  Prof.dr. Reinout Wiers (1966) is hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie aan de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn werk naar het meten en beïnvloeden van neurocognitieve processen bij verslaving kreeg hij de prestigieuze NWO-Vidi- en NWO-Vici subsidies. Hij publiceerde meer dan 100 wetenschappelijke artikelen op dit terrein en schreef daarnaast vele boekhoofdstukken en boeken, zowel voor vakgenoten als voor een breed publiek. In 2007 verscheen van zijn hand 'Slaaf van het onbewuste. Over emotie, bewustzijn en verslaving'.
 • Hoe overwin je je angst?
  Als angstige mensen sociale situaties vermijden kan de angst niet uitdoven en blijven ze bang. Prof Karin Roelofs laat zien hoe sociale vermijding en toenadering door de hersenen gecontroleerd worden, wat de rol is van hormonen als testosteron en welke hersenstructuren helpen om automatische vermijdingsreactie te overkomen.
  Prof.dr. Karin Roelofs (1972) is hoogleraar Experimentele Psychopathologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen (Donders Instituut en Behavioural Science Instituut). Voor haar onderzoek naar neuroendocrine processen bij angst en aggressie kreeg zij prestigieuze Europese (ERC starting grant) en Nederlandse (NWO Veni, Vidi, aspasia en Vici) subsidies. Ze is tevens geregistreerd GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut (VGCT).
 • Kunnen hersenimplantaten verloren hersenfuncties herstellen?
  Prof.dr. Nick Ramsey, Professor in Cognitive Neuroscience, Brain Research Program UMC Utrecht
 • Wie is hier de baas? Wederzijdse beïnvloeding van ons brein en het immuunsysteem.
  "Hoe kun je door psychologie en gedrag het immuunsysteem effectiever laten reageren? En waarom is stress daarbij eerder een vriend dan een vijand? Het immuunsysteem laat zich trouwens niet zomaar commanderen, en heeft op haar beurt een sterke invloed op stemming en gedrag. Zelfs op partnerkeus drukt ze haar stempel."
  Dr. Jos Bosch is sinds 2012 Universitair Hoofddocent klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.  Wetenschappelijk wordt hij gefascineerd door hoe het brein en het immuunsysteem communiceren en hierbij elkaars functioneren beïnvloeden.  Na zijn promotie in 2001 (cum laude), zette hij dit onderzoek voort in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, en heeft hier inmiddels meer dan 100 artikelen en boekhoofdstukken over gepubliceerd. Naast zijn werk in Amsterdam is hij als onderzoeker verbonden de Universiteit van Heidelberg en de University of Houston. Hij is redacteur voor de wetenschappelijke tijdschriften Health Psychology en Brain, Behavior & Immunity. 
 • Wat kun je doen om vitaal te blijven? De Leidse Proeftuin Zorg & Welzijn. In de' Leidse Proeftuin' wil het LIBC en drie andere Leidse kennisinstellingen antwoorden vinden op vraagstukken die opkomen door de vergrijzing en de hervormingen in de gezondheidszorg. Wat hebben wij nodig om vitaal te blijven en naar vermogen en wens de regie te (blijven) nemen?
  Prof. dr. Bernhard Hommel (1958) is hoogleraar voor Algemene Psychologie aan de Universiteit Leiden sinds 1999, en medeoprichter van het Leiden Institute for Brain & Cognition (LIBC) voor interdisciplinair onderzoek over cognitie. Zijn onderzoek richt zich op cognitieve, neurale en neurochemische mechanismen van de menselijke aandacht en actiecontrole, en hij doet ook onderzoek over emotie, creativiteit en religie. Hij heeft meer dan 200 wetenschappelijke artikelen en meer dan 40 hoofdstukken in boeken gepubliceerd.
 • Placebo's voor optimale behandeleffecten
  Iemands verwachtingen over een behandeling zijn van invloed op de uitkomsten van dezelfde behandelingen. Dit noemen we doorgaans placebo effecten. Kunnen we deze kennis dan ook gebruiken om onze behandelingen te optimaliseren? En werkt dit ook op de lange termijn? Bijvoorbeeld voor het verminderen van bijwerkingen op medicijngebruik of bij immuuntherapieën voor chronische ontstekingsziektes, zoals reuma?
  Prof.dr. Andrea Evers is hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie. Voor haar onderzoek naar placebo en stress effecten kreeg zij prestigieuze Nederlandse (NWO Veni en NWO Vidi) en Europese (ERC consolidator grant) subsidies. Ze is tevens lid van De Jonge Akademie van de KNAW. Ook is ze geregistreerd klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut (VGCT).
 • Hoe word je creatief?
  Creativiteit, waar hebben we het eigenlijk over? Welke factoren stimuleren de creativiteit? Wat kan een positieve bijdrage leveren?
  Dr. Lorenza Colzato (1974) studeerde af als Cognitief en Klinisch Psycholoog aan de Universiteit van Padova in Italië. Vanaf 2006 is zij als Universitair Docent verbonden aan de sectie Cognitieve Psychologie van de Universiteit Leiden. In 2008 won zij de NWO-Veni prijs voor haar onderzoek naar de rol van dopamine bij cognitieve beheersing.  Haar focus op de effecten van tyrosine op cognitie, leverde haar in 2013 de NWO-Vidi prijs op. Vanaf maart 2010 is zij hoofdredacteur van het open access journal Frontiers in Cognition.  Daarnaast is zij erkend cliënt gericht psychotherapeut.

 

Programma:

 

pdf download logo 103x95

Dit symposium werd georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Leiden

leiden stad van ontdekkingen

 

Organisatie:

Prof. dr. Andrea Evers, dr. Lorenza Colzato en Mattanja Latuhihin-van der Wielen
Voor vragen, opmerkingen en meer details kunt u mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bellen met
telefoonnummer 071 - 526 4404 / 1467
 

 

Share us